Romaanit ja novellikokoelmat

Novellit


Tämän sivun tarkoituksena on toimia tietolähteenä kaikille kotimaisesta tieteis- ja fantasiakirjallisuudesta kiinnostuneille. Se sisältää listat niin julkaistuista genreen kuuluvista kotimaisista romaaneista ja novellikokoelmista kuin novelleistakin. Novellien osalta lista kattaa nykymuotoisten suomalaisten scifi- ja fantasialehtien historian, kirjojen osalta ajan vuodesta 1887 eteenpäin.

Listoista kumpikin perustui alkujaan Jussi Vainikaisen, Pekka Möllärin ja Jyrki Ijäksen kokoamaan suomenkielisen sf-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden bibliografiaan joita hyödyntämällä aloitin listojen pitämisen vuosituhannen alussa. Vuonna 2005 novelli- ja romaanilistojen ajan tasalla pitäminen kuitenkin keskeytyi allekirjoittaneen muiden fandom-kiireiden vuoksi.

Alkuvuodesta 2016 kuitenkin päivitin listat ajan tasalle sivujeni muun uudistustyön yhteydessä. Tässä yhteydessä käytin tietolähteenäni kirjojen osalta Risingshadow-sivustoa ja novellien osalta Atorox-palkinnon sivuilta löytyviä listoja vuosittain julkaistuista kotimaisista novelleista, joiden kummankin ylläpitäjille kiitos.

Erikseen mainittakoon että koska Risingshadow ei pidä tietokantaansa otettaviin kirjoihin niin tarkkaa seulaa kuin Ijäs, Mölläri ja Vainikainen aikanaan, vuoden 2016 päivityksen yhteydessä kirjalistoihin päätyi huomattavasti aiempaa enemmän puhdasta satufantasiaa, lasten sf:ää ja rajatapauksia, kuten maagista realismia ja satiiria edustavia romaaneja.

Aikanaan tämä sivu sisälsi myös ylläpätämäni listat parhaillaan käynnissä olevista kirjoituskilpailuista sekä pitkin vuotta päivittyvän katsauksen ilmestyneistä kotimaisista sf/f-romaaneista. Jälkimmäiset ilmestyivät sittemmin myös Kosmoskynä-lehden sivuilla (ks. julkaisuluettelo).

Näitä kumpaakaan en enää ylläpidä. Tällä hetkellä paras lähde niin koti- kuin ulkomaisestakin alan kirjasadosta kiinnostuneille on erinomainen Risingshadow-sivusto, jota voin suositella lämpimästi. Parhaan kuvan siitä, mitä kirjoituskilpailuja tällä hetkellä on käynnissä, puolestaan saa esimerkiksi Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien Netticolosseum-palstaa seuraamalla.

Jos löydätte listasta puutteellisuuksia, epätarkkuuksia tai mitään muutakaan, voi niistä ilmoittaa suoraan minulle.

Pasi Karppanen

Paluu bibliografian pääsivulle