DRAAMAN KIRJOITTAMISESTA

 

Useimmissa tapauksissa rakkaustarina vähentää tarinan jännitystä, sillä se tuo mukaan sellaisen jännitysmomentin, joka on vastakkainen etsivän pyrkimyksille selvittää rikos.
Raymond Chandler

Jännitys on loistava tapa saada ihmiset nauramaan.
John Cleese

Kaikki rakkaustarinat päättyvät tragediaan. Jompi kumpi tarinan avainhenkilöistä muuttuu ennemmin tai myöhemmin hirviöksi.
David Cronenberg

Juonen kehittely on kuin seksiä. Siinä on kyse halusta ja tyydytyksestä, odotuksesta ja sen laukeamisesta. Sinun on kyettävä sytyttämään lukijasi halu saada selville mitä tapahtuu, paljastaa mysteeri, nähdä hyvien voittavan. Tarinan edetessä se on pidettävä käynnissä ja sitä on ruokittava aina vähän kerrallaan. Tätä kutsutaan jännitykseksi. Tuo jännitys kykenee muuttamaan halun kiihkoksi, missä tilanteessa sinun on mahdollista saattaa tarina loistavaan kliimaksiin.
 Colin Greenland

Juonen kehittely ei ole kuin seksiä, koska sinun on mahdollista palata omia jälkiäsi taaksepäin. Täysin riippumatta siitä, suunnitteletko tarinasi etukäteen vai et, jos loppuratkaisuksi paljastuu, että hullun tiedemiehen keksimä antigravitaatiolaite todella toimii, on sinun kaikessa hiljaisuudessa poistettava ykkössivulta ne kaupungin taivaalla suhahtelevat lentoautot. Jos haluat paljastaa jotain, on sinun ensin piilotettava se kunnolla.
Colin Greenland

Draaman kirjoittamisen kolme tärkeintä sääntöä ovat: konflikti, konflikti ja konflikti.
James Frey

Draama on elämää, josta on leikattu tylsät kohdat pois.
Alfred Hitchcock

Draaman ydin on siinä tosiseikassa, että ihmisen on mahdotonta jättää taakseen omien tekojensa seuraukset.
Harold Hayes

Hyvässä näytelmässä kaikki ovat oikeassa.
Fredrich Hebbel

Emme kykenisi ikinä oppimaan miten olla rohkeita tai kärsivällisiä, jos maailmassa olisi vain iloa.
Helen Keller

Minua askarruttaa, miksi haureutta pidetään kirjallisuudessa moraalittomampana kuin murhaa.
George Moore

Anekdooteista ei tule hyviä tarinoita. Yleensä kaivaudun niin syvälle anekdoottien alle, että se mikä lopulta tulee esille, on jotain aivan muuta, kuin mistä ihmiset luulivat tarinoissaan olevan kyse.
Alice Munro

Me kauhun tulkit selviydymme paremmin kuin nuo niinkutsutut metodinäyttelijät. Siinä missä me teemme uskomattomasta uskottavaa, he tekevät uskottavasta uskomatonta.
Vincent Price

Viime kädessä kaikessa kirjoittamisessa on kyse samasta asiasta. Kuolemisesta, siitä lyhyestä ajasta, jonka me vietämme täällä ja kaikesta siitä turhautumisesta, jonka se aiheuttaa.
Mordecai Richler

Älä erehdy pitämään siistiä perustilannetta tyydyttävänä loppuratkaisuna. Monet aloittelevat kirjoittajat lopettavat kertomuksensa, kun todellinen tarina on vasta alkamassa.
Stanley Schmidt

Näytelmien kirjoittaminen on kunniallisin tapa puhua itsensä kanssa ristiin.
Tom Stoppard

Ei ole olemassa mitään syytä, miksi hyvä ei voisi voittaa yhtä usein kuin pahakin. Voittamisessa yleensäkin on kyse järjestäytymistaidosta. Toivon, että jos enkeleitä on olemassa, nämä ovat järjestäytyneet mafian tavoin.
Kurt Vonnegut

Loputtomia yhteenottoja. Loputtomia väärinkäsityksiä. Kaikki elämä on sitä. Suuret ja pienet eivät kykene ymmärtämään toisiaan.
H.G. Wells

Tarina ei kerro hetkestä ajassa. Tarina kertoo siitä hetkestä ajassa.
W. D. Wetherell

Voisin spekuloida, mutta se olisi vain spekulaatiota ja jotain, joka sopisi scifitarinaan. Ja jos olisin kirjoittamassa scifitarinaa, keksisin myös mikä järjestelmässä voisi mennä vikaan.
Gene Wolfe

...kysyttäessä tämän mielipidettä kirjan tulevaisuudesta

 

Paluu