LUKIJA

 

Kaiken taiteen, fiktio mukaanlukien, ensimmäinen tehtävä on viihdyttää. Toisin sanoen, pitää kokijan mielenkiinto yllä. Riippumatta siitä, kuinka tärkeä takana oleva sanoma on, jos se mitä teet on tylsää, et saa viestiäsi perille.
Poul Anderson

Sinulla on oltava jotain sanottavaa ja kyky sanoa se niin selvästi kuin pystyt. Se on ainoa salaisuus.
Matthew Arnold

Hyvän kirjallisuuden tunnusmerkki on sen kyky ilahduttaa muitakin aikakausia kuin omaansa.
Gerald Brenan

Luultavasti olen menestynyt siksi, etten ole koskaan kuvitellut tietäväni mitään kirjoittamisesta. Tästä syystä olen ainoastaan yrittänyt kertoa mielenkiintoisen tarinan viihdyttävästi.
Edgar Rice Burroughs

Niillä, jotka kirjoittavat selvästi on lukijoita. Niillä, jotka kirjoittavat epäselvästi on kommentoijia.
Albert Camus

Kerro lukijoillesi tarina! Sillä ilman tarinaa ainoastaan käytät sanoja todistaaksesi, että kykenet sitomaan ne peräkkäin loogisiksi lauseiksi.
Anne McCaffrey

On olemassa ihmisiä jotka lukevat liikaa: bibliobibulistit. Eräät tuntemani ihmiset ovat jatkuvasti juovuksissa kirjoista, aivan kuten jotkut viskistä tai uskonnosta. He vaeltavat tämän mitä viihdyttävimmän ja mielenkiintoimimman maailman läpi kuin sumussa, näkemättä tai kuulematta mitään.
H. L. Mencken

Lukijalla on tiettyjä oikeuksia. Hän on ostanut tarinasi. Ajattele tätä velvoittavana sopimuksena. Hän on oikeutettu tulemaan viihdytetyksi, valistetuksi, hauskutetuksi, kukaties kaikkia kolmea yhtä aikaa. Jos hän lopettaa kesken tai laittaa kirjan sivuun, koska katsoo aikansa menneen hukkaan, olet syyllistynyt sopimusrikkomukseen.
Larry Niven

Lukijan pitkästyttäminen on kuolemansynti.
Larry Niven

Toimittajat tietävät, mitä lukijat haluavat, he haluavat lukea. He janoavat sitä. He ovat valmiita antamaan anteeksi suuren määrän kömpelöyttä ja hutilointia, mikäli kirjoittaja vain kykenee viihdyttämään heitä niin paljon, että he voivat jatkaa lukemista.
William Sloane

Ole sitä mitä sitten haluatkin olla, mutta älä ole tylsä.
Frank Robinson

Tärkein kysymys romaanissa on, viihdyttikö se? Yllätyitkö kuinka nopeasti päivällisaika tuli? Luulitko kello yhtätoista kymmeneksi? Luitko kirjaa kauemmin kuin normaalin tunnin? Jos romaani saa aikaan tämän, se on hyvä. Mikäli ei, mikään siinä   tarina, kieli, romanssi tai skandaalinkäry, ei pelasta sitä. Romaanin tehtävä on miellyttää ja sen on joko tehtävä niin tai se ei tee mitään.
Sydney Smith

Tekstejäni kritisoidaan usein niiden moniselitteidyydestä, vaikka niissä ei olisikaan mitään moniselitteistä. Sikäli kun pystyn kuvittelemaan, ihmiset ovat lukeneet tekstejäni puoliksi pilvessä ja televisiota katsellen ja sitten he tulevat ja sanovat että jukra, en yhtään tajua mitä tässä tarinassa tapahtuu.
Gene Wolfe

 

Paluu