Pasi Karppanen: Kosmoskynä-palkinto Johanna Sinisalolle
(Kosmoskynä 3/2001)Finnconissa 15.7.2001 pidetty palkinnonjakopuhe.
 


Kosmoskynä-palkinto on Suomen tieteiskirjoittajien vuodesta 1985 eteenpäin jakama kunnianosoitus, joka myönnetään pitkästä, scifin ja fantasian edistämiseksi tehdystä työstä. Vuonna 2001 palkinnon saa Johanna Sinisalo.

Kun Johanna kolme vuotta sitten, vuoden -98 Jyväskylän kesässä, piti tässä samaisessa rakennuksessa scifi-iltapäivään liittyvän esitelmänsä, esitteli Raine Koskimaa hänet ”henkilönä, joka ei tässä seurassa todellakaan esittelyjä kaipaa”.

Tuo oli totta silloin ja se on totta nytkin, ehkäpä enemmän kuin koskaan aikaisemmin  Johannan kirjoittamat kymmenet novellit, lehtiartikkelit ja tv-käsikirjoitukset ovat tehneet Johannasta suomalaisen scifipersoonan ikonin. Värikkäänä, valovoimaisena ja sanavalmiina  henkilönä Johanna on ollut luonteva valinta kun on tarvittu joku puhumaan scifistä televisioon tai radioon.

Se, minkä kautta Johanna ennen kaikkea kohosi niin merkittävään asemaan fandomin sisällä 80- ja 90-luvuilla, oli Atorox, vuosittain parhaalle julkaistulle scifi- tai  fantasianovellille jaettava palkinto. Useana vuonna peräkkäin palkinnon jako oli silkka muodollisuus, kaikille fandomissa ollessa selvää jo ennalta kenelle palkinto menee.

Johannalle päätyvien Atoroxien määrä alkoi ehtyä oikeastaan vasta kun kirjoittajan oma julkaisutahtikin väheni ja tämä siirtyi muiden tavoitteiden pariin. Vuoden 2000 joulukuussa suomalaiseen scififadomiin lopulta iski uutispommi, kun selvisi Johannan esikoisromaanin Ennen päivänlaskua ei voi voittaneen Finlandia-palkinnon. Mitä tämän jälkeen tapahtui, onkin meille kaikille tuttua tiedotusvälineistä.

Kosmoskynä-palkinto on kunnianosoitus Johanna Sinisalon scifin hyväksi tekemästä pitkän linjan PR-työstä. Tämä on näkynyt myös siinä, että Johanna ei ole voittonsa jälkeenkään hylännyt juuriaan vaan niinsanotusti pitänyt scifin lippua rohkeasti ylhäällä. Kuluneen vuoden aikana Johanna onkin luultavasti tuonut kotimaiselle scifille enemmän positiivista julkisuutta kuin muut fandomin silmäätekevät tätä aikaisemmin yhteensä. Nimenomaan juuri nyt, kun Finlandia-huuma on vielä kaikilla tuoreessa muistissa, onkin  nähdäksemme palkinnon myöntämiselle juuri se oikea ja paras hetki.

Vaikka palkinto onkin luonteeltaan elämäntyöpalkinto, ei sen myöntäminen tarkoita sanoa, että Johannan ura olisi lopussa, päinvastoin. Suomen Tieteiskirjoittajat, haluaa tällä palkinnolla paitsi kunnioittaa sitä työtä, jonka Johanna on kotimaisen scifin hyväksi tehnyt, myös toivottaa tälle onnea alkaneella kirjailijan taipaleellaan.


Paluu pääsivulleJulkaistu Kosmoskynä 3/2001:ssa. Kuva: Tammi. WWW-versio: Pasi Karppanen. Sisällön copyright tekijöiden. Kaikki oikeudet pidätetään.