Tero Niemi ja Anne Salminen: Eräitä kevätpäiviä, eli Taivaallisen laatikon tapaus
(Usva 2/05)

Eräitä kevätpäiviä, eli Taivaallisen laatikon tapaus näki päivänvalonsa verkkolehti Usvassa ja on ensimmäinen Tero Niemen ja Anne Salmisen julkaistu novelli sitten vuonna 2004 ilmestyneen Nimbus ja tähdet -kokoelman. Novellia lukiessa ensimmäinen asia, joka lukijalla nousee mieleen, onkin hämmennys. Tero Niemen ja Anne Salmisen novelli, joka ei kerrokaan Nimbuksesta ja Talamuksesta?

Uusille lukijoille kerrottakoon, että Nimbus on nuoren naisen hahmoinen, mutta kaikesta päätellen iätön salaperäinen olento, joka matkustaa avaruuden halki tekoälynsä Talamuksen kanssa. Kulkiessaan yhdeltä ihmisten asuttamalta planeetalta toiselle heidän sekä samalla lukijan eteen levittäytyy ihmisyyden koko kirjo. Parivaljakon seikkailuja on nyt ilmestynyt hieman yli kymmenen novellin verran, osa edellämainitussa kokoelmassa, osa kotimaisten sf/f-lehtien sivuilla.

Vaikka kirjoittajat eivät toki olekaan hylänneet hahmojaan, ei pääosassa tällä kertaa ei ole Nimbus eikä edes oikeastaan Talamus, vaan valtakunnanloogikko Wuqiong Merida, joka toimii myös tarinan kertojana. Nimbus ja Talamus ovat joutuneet novellissa tavallistakin suurempiin hankaluuksiin törmättyään taas uudelle ihmisten vuosisatoja aiemmin asuttamalle planeetalle, tällä kertaa aivan sananmukaisesti. Novelli on taattua Niemeä ja Salmista. Muutamilla tarkoilla vedoilla kirjoittajat luovat lukijan silmien eteen kuvan jälleen yhdestä maailmasta, jossa kehitys on valinnut omat polkunsa.

Niemen ja Salmisen tapa kirjoittaa on hyvin visuaalinen ja tällä kertaa tarinassa on jopa poikkeuksellista elokuvallista imua. Novellin parhaat kohdat näkee etsimättä mielessään elokuvamaisina kohtauksina. Kirjoittajat ovat niinikään onnistuneet tavoittamaan novellissa hyvin vanhojen seikkailutarinoiden hengen. Päähenkilöiden porhaltaessa maaseudun läpi höyryvaunulla on mukana vanhojen Jules Verne - klassikoiden ja jopa Jeeves & Wooster -veijaritarinoiden tunnelmaa.

Yhdellä tasolla tarina onkin puhdasverinen seikkailukertomus, jossa oleellista roolia näyttelevät valtakunnanloogikon menneisyydestä kumpuavat poliittiset juonittelut. Samaan aikaan se on vähäeleisen fi losofi nen, Meridan ja Talamuksen käydessä hiljaista fi losofi sta tahtojen taistelua olevaisen perusluonteesta. Hauskan lisänsä tarinaan tuokin Meridan raudanluja usko numerologian kaiken mahdollisen selittäjänä.

Kysymys, arvottaisinko tarinaa eri tavoin, jos en lainkaan tietäisi keitä Nimbus ja Talamus ovat, on toki pohtimisen arvoinen. Epäilemättä monet tasot tarinassa aukeavat paremmin sellaiselle, jolla hahmot ovat entuudestaan tuttuja. Tämä on kuitenkin nähdäkseni luettavissa tarinalle enemmän eduksi kuin haitaksi. Auttaa toki, jos tuntee hahmojen taustan ja tietää maailmasta enemmän kuin päähenkilöt, mutta tuo ei suinkaan ole edellytys tarinasta nauttimiselle.

Kotimaisessa kirjoittajakentässä on perinteisesti vierastettu novellisarjojen kirjoittamista. Tällä tarkoitan tarinoita, jotka kertovat samoista henkilöistä tai muuten sijoittuvat tunnistettavasti samaan maailmaan. Ainoan poikkeuksen säännöstä taitaa muodostaa Boris Hurtta, jonka Rydberg & Hermelin -tarinat ovat viihdyttäneet lukijoita Portin sivuilla jo vuosien ajan.

Eräs syy siihen, ettei tapa ole koskaan yleistynyt miellä on epäilemättä kaupallisten lukemistolehtien puute ja kotimaisen sf/f-kentän kilpailuvetoisuus. Niemen ja Salmisen esimerkki kuitenkin osoittaa, että oikein käytettynä tekniikalla on etunsa. Samaan maailmaan sijoittuvien, edes samoista hahmoista kertovien tarinoiden ei suinkaan ole pakko olla kaavamaisia, vaan rajana tässäkin on vain kirjoittajien mielikuvitus.

Pasi Karppanen