Tuomas Saloranta: Lihan lapset
(Usva 1/07)

Tuomas Saloranta sijoittui viime vuoden Novassa neljänneksi novellillaan Peniskuiskaajat. Aihevalinnastaan johtuen tuo novelli tulee näkemään päivänvalonsa Hekuma-kisan sadosta koostuvassa kokoelmassa tämän vuoden aikana. Lihan lapset sijoittuu samaan maailmaan kuin Peniskuiskaajat, mutta on sitä laajempi ja vahvempi teksti.

Lukijoiden kannalta onkin siis vain positiivista, että Lihan lapset näkee päivänvalonsa ensin. Siinä missä Peniskuiskaajat nimittäin jättää lukijansa hieman turhankin tyhjän päälle, avaa tämä novelli Salorannan luomaa maailmaa erinomaisesti. Novassahan osaa tuomaristosta hämmensi syystäkin Peniskuiskaajien tapahtumaympäristö – maailma, jossa meret ovat täynnä kalaparvien tavoin käyttäytyviä peniksiä.

Lihan lapset käynnistyy sanoilla ”Vaimoni sai tänään uuden käden”. Kyseessä on paitsi erinomainen novellin aloitus, joka pakottaa lukijan jatkamaan eteenpäin, myös lause joka kertoo paljon Salorannan luomasta maailmasta.

Eletään hyvin kaukaisessa Maan tulevaisuudessa ja ihmiskunta on oppinut manipuloimaan omaa lihaansa. Liha kasvaa sammioissa ja sitä voidaan liittää kehoon tarvittaessa, ihmisten ollessa näin oikeastaan eräänlaisia lihasta tehtyjä kyborgeja.

Salorannan novellin päähenkilöinä on joukko merenkulkijoita, ja kertojana ”lihanpyyntialus” Argylosin kapteeni. Perusrakenteeltaan tarina onkin tyylipuhdas meriseikkailu, tapahtumaympäristön vain poiketessa 1700-luvun Karibianmerestä melkoisesti.

Saloranta on luonut mielenkiintoisen maailman, jonka taustalla oleva perusidea on jopa hämmentävän omaperäinen. Saatessanoissaan kirjoittaja kertoo maailman saaneen alkunsa yhden idean härskistä vitsistä ennen kuin kehittyi nykyiseen muotoonsa. Mikä oiva osoitus siitä, että ideoita ei kannata koskaan haudata ensimmäisen yrityksen jälkeen.

Myös lisää Lihan lasten maailmaan sijoittuvia tarinoita on kirjoittajan mukaan suunnitteilla. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla.

Pasi Karppanen