T. Heikkinen: Släsh!
(Finnzine 4/06)

T. Heikkisen novelli Släsh! on kuin tuulahdus kotimaista novellistiikkaa parin vuosikymmenen takaa. Kyseessä on vanhaa kunnon avaruusscifiä edustava, yllätykselliseen loppuun perustuva tarina ihmiskunnan edustajista tähdissä. Tästä syystä onkin valitettavaa, että sen rasitteena ovat nimenomaan tarinatyypin heikkoudet.

Novellin päähenkilö on Edovan Atan, ihminen joka toimii kaukaisella planeetalla ihmiskunnan muodostaman Kauppaliiton edustajana. Kyseessä onkin jälleen kerran yksi variaatio aiheesta, jossa ihmiskunta koostuu heterogeenisista valkoisista tyhmistä miehistä, muukalaisten edustaessa tarinassa outoa ja tuntematonta.

Novellin suurin ongelma kuitenkin on loppuratkaisun ennalta-arvattavuus. Atanin xenofobia, jopa suoranainen rasismi planeettaa asuttavia ameebamaisia lonkero-olentoja kohtaan tuodaan esille jo novellin alussa eikä lukijalta vaadita ihmeellisiä hoksottimia, jotta tämä aavistaa päähenkilölle käyvän lopussa tavalla tai toisella huonosti.

Näin myöskään loppuyllätys, johon novelli erittäin selkeästi tehonsa rakentaa, ei ole lukijalle mikään yllätys. Hänen tehtäväkseen jää näin ainoastaan kahlata tarina ennalta-arvattavaan loppuunsa asti. On toki täysin mahdollista, että tämä on kirjoittajan puolelta täysin tietoinen ratkaisu ja kyseessä parodia. Tällöin sen parodialuonne olisi kuitenkin pitänyt näkyä novellissa selvemmin, nyt novelli on perusluonteeltaan aivan liian vakava ja totinen.

Jonkinasteinen ongelma novellille on myös sen nimi. Tuo johtaa lukijan ajatukset ja odotukset toisaalle, sillä slash-termihän on tullut viime vuosien aikana tutuksi vallan toisenlaisen kirjallisen ilmaisun synonyyminä. Nimi kuitenkin viittaa tarinan lopun äänitehosteeseen, mikä on saattanut olla pettymys joillekin novelliin tarttuneille.

Pasi Karppanen