Mikko Honkala: Älykäs suunnittelija
(Escape 1/06)

Mikko Honkalan novelli Älykäs suunnittelija sijoittuu planeetalle, joka elää omaa vastinettaan pimeästä keskiajasta. Tarinan päähenkilö, tieteisvelho Mar-Ehil tutkii jo Mary Shelleyltä tuttuja menetelmiä käyttäen oppineita askarruttavaa kysymystä ihmisten ja toisen planeettaa asuttavan lajin, lähes sukupuuttoon hävitettyjen skrudien synnystä.

Ajatus siitä, että ihmiset olisivat voineet kehittyä alhaisista skrudeista, on kuitenkin punainen vaate Mar-Ehilin tutkimusta rahoittavalle tiedeyhteisölle. Mutta ovatko skrudit tosiaan vain ihmisestä kehittynyt alempi laji? Miksei ihmisiä sitten mainita skrudien vahoissa kirjoituksissa? Ja mikä osuus tuhansia vuosia sitten kuolleella Jumalalla oli yhtälössä? Saattoiko kehitystä olla olemassa ilman Älykästä suunnittelijaa?

Honkalan novelli käväisi Novassa vuonna 2006, mutta jäi sijoittumatta. Tuolloin yhdeksi sen suurimmista puutteista luettiin loppuratkaisun epäuskottavuus. Kun skrudien ja ihmisten välistä arvoitusta on nimittäin puitu koko novellin ajan, löytää Mar-Ehil vastauksen suoraan omasta kirjahyllystään. Tämä laskee novellin uskottavuuspisteitä ainakin omissa silmissäni melkoisesti.

Novelli ei kuitenkaan ole vailla ansioita. Kirjoittajalla on kieli hallussaan ja tarina rullaa suuremmitta vaikeuksitta eteenpäin. Myös ajatus elinvoiman siirtymisestä yksilöltä toiselle, tavalla jossa tiede ja taikuus lyövät luontevasti kättä, on kieltämättä kiinnostava, olkoonkin että piirre luo tarinalle varsin sadistishenkisen pohjavireen.

Teksti ei ole myöskään pilattu pituudella. Muutaman sivun novellissa planeetasta onnistutaan luomaan uskottava ympäristö ja saamaan lukija kiinnostumaan tarinan keskiössä olevasta kysymyksestä. Myös päähenkilöstä piirtyy sen kuluessa uskottava, joskin yksiulotteinen hullun tiedemiehen perustyyppi. Tätä voi pitää osoituksena kehityskelpoisesta kirjoittajasta.

Pasi Karppanen