Asutko Turun alueella, olet kiinnostunut scifistä ja fantasiasta ja haluaisit päästä kerran viikossa vaihtamaan ajatuksiasi rennossa ilmapiirissä muiden samanhenkisten kanssa?

Turkulaisilla science fictionin ja fantasian harrastajilla on jo useampia vuosia ollut säännölliset baaritapaamisensa joka kuun ensimmäisenä torstaina. Kaukaa juontavan perinteen mukaisesti tapaamisia on tavattu kutsua hieman turhankin pelottavalla nimellä ”mafia”.

Vuonna 2005 käyntiin pyörähtänyt ”Varjomafia” laajensi tämän perinteen jokaviikkoiseksi, mutta siirsi sen pois kaljahanojen ääreltä Terrakotina tunnetulle, Yo-talossa sijaitsevalle kerhotilalle. Idea on sama kuin virallisissakin mafioissa, eli mahdollisuus päästä hyvässä seurassa puhumaan sf/f:stä, kirjallisuudesta, elokuvista, sarjakuvista kuin kaikesta muustakin mahdollisesta.

Varjomafian nimi juontaa siitä, että se kokoontui alkujaan kaikkina niinä torstaina, jolloin virallinen mafia ei, eli jokaisena paitsi kuun ensimmäisenä torstaina. Nykyisin mafia kuitenkin kokoontuu perjantaisin ja Varjomafia joka torstai, kello kuudesta eteenpäin.

Siinä missä ”viralliset” mafiat ovat luonteeltaan enemmän baari-iltoja, on Varjomafia niille alkoholiton vaihtoehto. Varjomafiassa kävijät ovat myös tavanneet olla jossain määrin nuorempia kuin virallisessa mafiassa. Valtaosa kävijöistä on iältään kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden väliltä.

Terrakoti on Yo-talo B:n toisessa kerroksessa sijaitseva, useamman harrastajaseuran ylläpitämä kerhotila, jolla sijaitsee muun muassa laaja sf/f-kirjasto. Varsinaista ohjelmaa Varjomafioissa ei ole, vaan tapaamiset koostuvat niin sanotusti vapaasta keskustelusta. Terrakodilta on mahdollisuus ostaa pientä purtavaa, karkkia, limua ja teetä.

Varjomafiassa on myös katsottu vuosien varrella uudempia ja vanhempia genren kalssikoita. Alun perin elokuvat katsottiin osana itse Varjomafiaa. Vuonna 2010 elokuvat laitettiin tauolle, jolla ne olivatkin vuoteen 2014 asti. Tuolloin leffaillat herätettiin uudelleen henkiin, ja niitä järjestetään nykysin kuukauden, kahden välein perjantaisin "Varjisleffa" nimen alla.

Elokuvailtojen ideana on katsoa joukolla uudempia ja vanhempia genren klassikoita, jotka "kaikki ovat nähneet", mutta joiden kohdalla monella saattaa olla aukko sivistyksessä. Varjomafiassa katsotut elokuvat löytyvät täältä.

Toimisto sijaitsee Ylioppilastalo B:ssa, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4-6. Hyviä maamerkkejä Terrakodille tullessa ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger, josta sinne on kivenheiton matka sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee.

Päästyäsi B-talon pihalle etsi vihreästä seinästä kyltti "Osakuntasali ja B-talon 1. kerros", kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Varjomafian järjestävät Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ja Turun Science Fiction Seura.

 
Terrakodin toimintaa

 


Varjomafian kavereita